Lefkoşa Kültür Turu

Lefkoşa, Yeşil Hat tarafından bölünmüş ve iki devlete başkentlik yapan, dört farklı medeniyetin izlerini taşıyan tarihi surlarla çevrili bir kenttir. Bu surlar içinde birbirinden farklı medeniyetlerin mimari ve kültürel öğelerinin bir arada görüldüğü Lefkoşa’da ziyaret edilecek yerlerin listesi şu şekildedir: Tarihi Girne Kapısı’ndan başlayarak, Girne Kapısı, Mevlevi Tekkesi, Arasta Caddesi, Tarihi Büyük Han, Bedesten, Selimiye Camisi ve Kumarcılar Hanı gibi noktaları içeren bir yürüyüş rotası önerilir.

Lefkoşa Turu

Lefkoşa Turu ile 1974 Barış Harekatı’nda yer alan kahramanlarımızın yattığı Boğaz Şehitliği’nden, Kıbrıs Türk Alayı Binbaşısı Dr. Nihat İlhan Bey’in eşinin ve çocuklarının katledildiği Kanlı Küvet olayının izlerinin sergilendiği Barbarlık Müzesi’ne, oradan yeşil hat sınırını panoramik ziyaret ederek Kıbrıs’ta bulunan tarihi üç giriş kapısından biri olan Girne Kapısı’nı ziyaret etmeyi unutmayın

Lefkoşa Gezilecek Yerler

Barbarlık Müzesi

Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Doktoru Binbaşı Dr. Nihat İlhan’ın eşi ve üç çocuğu, 1963 yılı Noelinde, Kıbrıs’ta görevdeyken korunmak için sığındıkları banyoda şehit edildiler. Bu ev daha sonra müzeye dönüştürüldü ve ziyaretçilere açıldı. Müzede, 21 Aralık 1963’te başlayan olaylar sırasında şehit olan kadın, genç ve yaşlıların evlerinin ve köylerinin yakılıp yıkılarak göç etmek zorunda kalan Kıbrıs Türklerinin hikayelerini anlatan fotoğraflar ve panolar sergileniyor.

Yeşil Hat

Yeşil Hat, Kıbrıs Harekâtı’nın ardından 1974 yılında oluşan ve Rum tarafı ile Türk tarafını ayıran bir sınır çizgisidir. Bu çizgi üzerinde bulunan Ledra Palas Sınır Kapısı gibi geçiş noktalarıyla karşılıklı giriş çıkış yapılan noktalar bulunmaktadır.

Girne Kapı

Lefkoşa’da bulunan Girne Kapısı, Tarihi surların bir parçasıdır ve o dönemde adanın kuzeyine, özellikle Girne’ye ulaşımı sağlamaktaydı. 1567 yılında inşa edilen bu kapı, Venedikliler tarafından yapılan üç kapıdan biridir. Girne Kapısı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alır ve tarihî önemiyle dikkat çeker.

Arap Ahmet Mahallesi ve Derviş Paşa Konağı

Arap Ahmet Mahallesi, restore edilmiş tarihi Osmanlı konaklarının bulunduğu bir bölgedir. Burada yer alan Etnografya Müzesi olarak kullanılan Derviş Paşa Konağı, Kıbrıs kültürünün yakın tarihine ışık tutmaktadır. Samanbahçe’de yapılan bir yürüyüş ise Kıbrıs’ın ilk sosyal konut evlerinden oluşan yaklaşık 70 evlik bir alanı keşfetmenizi sağlar.

Selimiye Cami

Lefkoşa’nın en önemli yapılarından biri olan Selimiye Camisi, Gotik mimarinin zarif bir örneği olan eski St. Sofia Katedrali’nin üzerine inşa edilmiştir. Ziyaret etmek, Lefkoşa’yı keşfetmenin olmazsa olmazlarındandır.

Kıbrıs Araba Müzesi

Yakın Doğu Üniversitesi Kampüsü içinde bulunan Kıbrıs Araba Müzesi, farklı yüzyıllarda üretilmiş marka ve modellerden oluşan 100’den fazla araç içermektedir. Müze, koleksiyonerler ve araba tutkunları için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir.

Venedik Surları

Adanın Venedikliler tarafından yönetildiği dönemde inşa edilen surların içinde kalan Eski Lefkoşa, tarihi ve kültürel miras bakımından zengindir.

Boğaz Şehitliği

20 Temmuz 1974’te başlayan Barış Harekatı’nda şehit olan Türk Silahlı Kuvvetleri askerleri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Mücahitlerinin yattığı Boğaz Şehitliği, 2001 yılında ziyarete açılmıştır.

Bandabulya

Kapalı pazar anlamında kullanılan Bandabulya içerisinde Kıbrıs’a özgü hediyelik eşyalar ve günlük alışveriş için satılan eşyalar bulunmaktadır.

Mevlevi Tekke ve Müzesi

Atatürk tarafından tekke ve zaviyelerin kapatılması sonucu Kıbrıs’a göç eden Mevleviler tarafından kurulan zikir evi ve müzesi ziyaret edilmeye değer.

Lefkoşa’da Diğer Görülmesi Gereken Yerler

Diğer görülmesi gereken yerler arasında;

  • Dereboyu Caddesi
  • Dr. Fazıl Küçük’ün Muayenehanesi
  • Toplum Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün Kabri
  • 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın kabri
  • TMT Anıtı
  • Alparslan Türkeş’in doğduğu ev
  • Kumarcılar Hanı
  • Arasta
  • Bedesten
  • Haydarpaşa Camii
  • Barış Manço’nun şarkı sözlerine ilham olan Göçeri’de bulunan Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’nın Kabri

Evet, Ercan Havalimanı Terminali önünden belirlenen saatlere göre kalkan KIBHAS otobüsleri sizleri Lefkoşa Terminale kadar getirmektedir.

Lefkoşa'da yapacağınız bir tatil için kullanabileceğiniz en yakın Havalimanı Ercan'dır.  Bu mesafe Lefkoşa Şehir merkezine yaklaşık 35 Km uzaklıktadır.

Lefkoşa Taksi fiyatları dönemsel olarak değişiklik gösterdiğinden dolayı sitemizdeki güncel transfer fiyatlarını inceleyebilirsiniz.

Genel hatları ile Lefkoşa Turu minimum 6 saat sürmektedir.

Evet, sabah erken saatlerde başlanması durumunda Lefkoşa bir gün içerisinde doya doya gezilebilmektedir. Ayrıca unutulmamalıdır ki Kış dönemlerinde hava durumu ve günlerin kısa olması plan değişikliklerine yol açabilir.

Barış Manço tarafından meşhur edilen yardımseverliği şarkılara ilham olan 1800'lü yıllarda Göçeri bölgesinde yaşayan Sarı Çizmeli Mehmet Ağa hakkında 2 farklı söylenti bulunmaktadır.

Birincisi; Asıl adı Mehmet Cezzar Sarı Çizmeli 1878 yılında Göçeri Köyünde dünyaya gelmiştir.
İkincisi; Karaman'da zengin bir toprak ağası olan Sarı Çizmeli Mehmet Ağa 1810 yılında Karaman'da doğmuş, 1920 yılında Göçeri'de vefat etmiştir.

Lefkoşa Kültür Turu
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak Veri Koruma Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Devamını Oku